Nátierka z pečenej tekvice hokkaido

Poznali ju už Indiáni, k nám prišla z krajiny vychádzajúceho slnka, má krásny oranžový kabátik a je pokladom pre naše zdravie. Tekvica hokkaido. V kombinácii s Ramou som z nej pripravila chutnú a pestrofarebnú nátierku. Vyskúšajte a posúďte sami…

Ingrediencie:

1 ks tekvica hokkaido (cca 750 g)

1 ks menšia hlavička cesnak

2 PL Rama s maslom

podľa potreby olej olivový

podľa chuti soľ

štipka tymián drvený sušený

štipka korenie čierne mleté

pár kvapiek ocot balzamikový

hrsť vňať petržlenová čerstvá

hrsť tekvicové jadrá lúpané

Postup:

Tekvicu dobre umyjeme, rozkrojíme a lyžicou vyberieme dužinu s jadierkami (jadierka môžeme odložiť na sušenie). Nakrájame na kocky aj so šupkou a uložíme do misky. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom, premiešame a necháme odstáť.

Z hlavičky cesnaku odkrojíme zhora asi 1 tretinu, aby bolo vidieť strúčiky. Spodnú časť odrežeme do roviny, aby hlávka pri pečení mala stabilitu. Petržlenovú vňať opláchneme a nasekáme nadrobno. Lúpané tekvicové jadrá opražíme nasucho na panvici.

Nakrájanú odstátu tekvicu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pridáme aj hlávku cesnaku, ktorú pokvapkáme olejom, osolíme a posypeme tymiánom. Spolu pečieme v predhriatej rúre na cca 200°C asi 15 minút. Počas pečenia tekvicu niekoľkokrát premiešame, aby sa upiekla rovnomerne zo všetkých strán.

Do širšej nádoby preložíme vychladnutú upečenú tekvicu, strúčiky cesnaku vytlačené zo šupky z upečenej hlavičky, Ramu s maslom a všetko roztlačíme vidličkou alebo pučidlom na zemiaky. Pridáme pár kvapiek balzamikového octu, dochutíme soľou a korením a nakoniec primiešame nasekanú petržlenovú vňať.

Nátierku necháme vychladiť. Podávame na zdravom celozrnnom ražnom chlebíku a posypeme tekvicovými semienkami. Dobrú chuť prajem!